Heel kleine column

De ernst van Godfried Bomans

Godfried Bomans (1913- 1971) speelde schaakpartijen met Lodewijk van Deyssel en met Harry Mulisch. Reisde de hele wereld rond en bezocht Rome en Bangkok vanuit zijn thuisbasis Bloemendaal bij Haarlem. Hij schreef sprookjes voor volwassenen, oreerde als een ware causeur en was altijd geestig en gevat op radio en televisie. Hij  was een kenner en liefhebber van Charles Dickens, Piet Paaltjens,  Nicolaas Beets en Felix Timmermans. De Kerk van Rome had voor hem zeker geen geheimen.  Kortom hij was een bijzondere telg van het rijke Roomse leven in Nederland en was zeer geliefd door het publiek van Nijmegen tot Nunspeet op de Veluwe en ook bij ons van Lier tot in Leuven. In het nieuwe boek In alle ernst (Amsterdam: Meulenhoff, 2022)  worden ook de ernst en de diepgang van Bomans aangetoond. Zoals u allen weet : liegt de dichter de waarheid en is de komiek of de clown de treurigste mens op aarde. Toen ik ooit de korte verhalen van zijn collega Simon Carmiggelt in Kroeglopen las voelde ik instinctief dat Carmiggelt die trouwens aan het eind van zijn leven een geheelonthouder werd een grote fijne humorist was; maar dat Godfried Bomans toch nog groter en subtieler was. De latente ernst van Bomans bleef staan als een stevige houten paal onder water.    

                                                                                          Uw deemoedige dienaar,

                                                                                    Hendrik Baudewijn Carette  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *